top of page
NYT SYGEHUSVASKERI

SYGEHUSVASKERI | HOLBÆK

NYT SYGEHUSVASKERI

AK83 arkitekter, BASE Erhverv, RØNSLEV og Wolters Consulting vandt i 2023 konkurrencen om projektering opførelse af nyt sygevaskeri for Region Sjælland. 

Bygningen erstatter for et tidligere nedbrændt vaskeri. Opførelsen af et industrielt vaskeri med særlige krav til robusthed og rengøringsvenlighed er et komplekst projekt, der kræver gennemtænkte, solide og hårdføre løsninger. Bygherren fokuserer desuden på bæredygtighed, og byggeriet skal DGNB-certificeres til sølv.


Bygningskomplekset består i hovedtræk af en administration, en produktion og en teknikfløj med værksted og energicentral.

Administrationsafsnittet er udført som en lav, rustrød bygning med store vinduesåbninger, der rummer indgangsfoyer, omklædningsrum, kontorer, mødelokaler og kantine med udgang til omkringliggende, grønne arealer. 

Bygningen udføres i massive limtræselementer (CLT), der er synlige indvendigt og giver et både let og varmt udtryk. CLT-elementer har et lavt klimaaftryk og medvirker desuden til et behageligt indeklima.


Produktionen er en stor vaskerihal med tilhørende teknikfløj. Her bliver sygehusenes vasketøj leveret, vasket, pakket og bragt ud til sygehusene igen. På grund af arbejdsgangene med levering og afhentning af vasketøjsleverancer, der primært foregår med lastbiler, udføres bygningen i materialer, der er modstandsdygtige mod slid og slag.


Vaskerihallens enkle, minimalistiske form og udtryk med et vandret, ubrudt vinduesbånd, der skærer sig gennem facaden, hele vejen rundt om bygningen, understøtter udtrykket af en funktionel industribygning.


Generelt har bæredygtige tiltag som CLT, valg af materialer med et lavt CO2-aftryk samt minimal overfladebehandling været væsentlige fokuspunkter. 

Bygherre: Region Sjælland


Totalentreprenør: Base Erhverv


Arkitekt: AK83 Arkitekter


Ingeniør: RØNSLEV


DGNB-auditor: RØNSLEV


Bruttoetageareal: ca. 6.000 m²


Rønslevs opgaver:  Samlet ingeniørprojekt


Realiseret: Igang

bottom of page